FLOORBALL CLUB ZLÍN LIONS Logo Zlín Lions

Rozhovor s Kubou Vítem nejen o jeho prvním startu a premiérové brance v nejvyšší české soutěži

Rozhovor s Kubou Vítem nejen o jeho prvním startu a premiérové brance v nejvyšší české soutěži
Náš mladý a talentovaný odchovanec Kuba Vít si minulý víkend odbyl premiéru v dresu mužů superligových Vítkovic, za které navíc vstřelil hned i svou první branku v nejvyšší soutěži. Nejen o tom jsme si s Kubou popovídali v rozhovoru níže.

V průběhu sezony jsi nastupoval za vítkovické juniory, kde se ti celkově dařilo. Kdy a jak ses dozvěděl, že nastoupíš do svého prvního zápasu za muže v Superlize?

První interakce proběhla v týdnu, kdy mělo Vítkovické ”Áčko” na programu zápasy proti tatranskému výběru ze Střešovic. Po našem úterním tréninku si mě zavolal trenér mužů a objasnil mi situaci. Řekl mi, že by rádi prohloubili naši spolupráci mezi juniorkou a mužským A-týmem, že se jim líbí moje hra a chtěli by mi dát šanci i v Superlize. Po tomto pohovoru jsem začal chodit i na tréninky s týmem a už proti Tatranu jsem byl napsaný jakožto náhradník na soupisce, což byla taková předzvěst a určitá motivace do budoucích zápasů. Uplynul týden, kdy jsme s juniory dohrávali základní část v Lípě a Ústí. Další týden po pár trénincích s A-týmem a při marodce jednoho s obránců jsem dostal šanci a byl nominovaný na zápas proti Butchis.

Jaké jsi měl pocity? Těšil ses nebo převládala nervozita?

Před zápasem jsem se samozřejmě snažil soustředit, abych nebyl nervózní, ale i přes velkou snahu jsem se nervozity zcela nezbavil. Naštěstí mi kluci z týmu pomohli a podpořili mě a už po prvním střídání ze mě nervozita spadla a dostal jsem se do zápasové flow.

Premiéra to byla nadmíru vydařená, když se ti podařilo vstřelil svůj premiérový gól v nejvyšší soutěži. Jak si celou akci viděl z tvého pohledu a jaké byly tvé bezprostřední pocity?

Celá ta akce začala naším kvalitním "bekčekem". Jirka Šebesta potom krosovou přihrávkou našel volného Lukáše Fukalu, který si všimnul mého náběhu podél levého mantinelu. Zpětnou krosovou nahrávkou mě vyslal tváří v tvář gólmanovi, který mi nechal trochu volného místa na bližší tyči a já jsem tak mohl poslat balónek za jeho záda. Má první reakce byla rozporuplná a řekl bych, že jsem snad ani vnitřně nevěřil, že jsem skóroval. Poté mi vše došlo a s úsměvem jsem se vydal na střídačku oslavit gól se spoluhráči.

Video

První gól v Superlize si můžeš odškrtnout, máš nyní v hledáčku nějaký další florbalový cíl? 

Můj aktuální cíl je vyhrát play-off s juniory a na to se momentálně nejvíce soustředím.

Zmínil si play-off s juniory, nadstavbovou část ale startují i muži. Je šance, že dostaneš pozvánku i do zápasu v superligovém play-off? 

Netroufám si říct, ale momentálním plánem je juniorské play-off a pokud nedojde k nějaké závažné změně, budu v play-off nastupovat za juniory.

Jak se ti zatím ve Vítkovicích líbí? Jak často jezdíš do Ostravy a jak je náročné dojíždění a skloubení všeho se školou?

Ve Vítkovicích jsem nadmíru spokojen, máme kvalitní tým, podmínky, profesionální přístup realizačního týmu a v neposlední řadě i skvělou partu. Do Ostravy jezdím většinou dvakrát až třikrát týdně na tréninky a o víkendech na zápasy, takže jsem v Ostravě skoro víc než doma. Se školou je to poměrně náročné, ale naštěstí se mi daří zvládat jak florbal, tak školu i osobní život. Moc volného času nemám, ale to už tak ke sportu patří.

K tomu všemu ještě trénuješ mladé Lvy na tzv. skills trénincích. Pověz nám o nich něco víc. 

Trénování mladých nadějí je pro mě velká zkušenost a jsem moc rád za důvěru, kterou dostávám při provozování těchto tréninků. Snažím se tréninky zaměřovat hlavně na individuální dovednosti hráčů, tak aby na týmových trénincích měli důvěru ve své dovednosti a postupně je mohli přenášet do hry. Většinou vycházím ze svých zkušeností, které jsem nasbíral napříč svou kariérou a snažím se vždy dělat tréninky atraktivní, ale zároveň kvalitní. Musím zatím všechny pochválit, protože mě děti berou, poslouchají mě a vždy tréninky odtrénují na své maximum a to je pro ně nejdůležitější. Na trénování se mi nejvíc líbí vidět progres u svěřenců, to jak se postupně stávají lepšími hráči a vždy mě těší, že jim v tomto mohu pomoci. U této tréninkové skupiny tomu není jinak a těší mě sledovat poté jejich postupně se zlepšující výsledky.

V plném proudu je i play-off zlínských mužů v Národní lize. Co říkáš na jejich dosavadní působení ve čtvrtfinálové a semifinálové sérii?

Jsem na celý tým hrdý, je to jejich první ostré play-off a musím říct, že se s touto novou situací skvěle vyrovnali a předvádí jejich týmovou sílu. To ostatně dokázali v sérii proti Šumperku, kdy zvládli otočit stav z 0:1 na konečných 3:1. Sérii ukončili na půdě soupeře a to je obzvlášť v play-off velmi náročné. Doufám, že se klukům bude i nadále dařit a dotáhnou to až do vysněného finále. Budu držet palce.

Kubo, díky moc za tvé odpovědi. Přejeme, ať se ti i nadále co nejvíce daří na florbalovém poli, ale i mimo něj.