FLOORBALL CLUB ZLÍN LIONS Logo Zlín Lions

Ohlédnutí za Lvím rokem 2023

Ohlédnutí za Lvím rokem 2023
Rok 2023 odpočítává své poslední minuty. A opět byl plný spousty zajímavých událostí. Jejich výběr včetně úvodních slov od vedení klubu najdete v článku níže.

Milé Lvice, Lvíčata, Lvi, rodiče a partneři,

společně nás čeká vstup do dalšího roku. Roku, který bude pro klub všechny jeho příznivce rokem slavnostním a speciálním. Ale o tom až později.

Vraťme se o devět a půl roku zpět. Píše se pátek 13. června 2014 a právě v tento den začal psát Florbalový klub Zlín Lions svou historii. U zrodu stáli tři nadšení kluci - Honza, Jarda a Matěj. Ti kluci, stejně jako klub sbírali zkušenosti, učili se a na rozdíl od začátků mají obrovskou výhodu - už na to nejsou sami. Třebaže Jarda už v klubu nepůsobí, tak si zaslouží obrovské poděkování, kam klub dokázal v jeho začátcích nasměrovat.

My už to máme jednodušší, na fungování klubu se podílí hned několik důležitých lidí, bez kterých by tento kolos šel jen těžko kočírovat. V začátcích jsme se snažili budovat florbalovou rodinu. Ta se postupem času rozrostla do rozměrů, o kterých jsme neměli potuchy. Troufám si říct říct, že se Zlín Lions stal značkou, zavedeným sportovním klubem, o kterém se ve Zlínském kraji a na české florbalové mapě dobře ví.

Prioritou pro nás byla, je a bude výchova vlastní mládeže. Dnes mohu s klidem napsat, že trenéři odvedli kus dobré práce. První generace hráčů, která s námi vyrůstala od nejmladších kategorií, právě dospívá. Kluci se stali klíčovými hráči v mužském týmu a ještě jako junioři pomohli vybojovat postup do Národní ligy. Osobním splněným přáním pak bylo si s těmito borci zahrát v jednom týmu a užívat si sladkých oslav postupu.

Nebylo to ale vždy tak růžové. Léta se kluci “plácali” v divizní soutěži a kádr se za pochodu přebudovával. Tehdejší trenéři Michal “Kořka” Kořený a Mira Kořének měli plné ruce práce, aby se kádr udržel. S nástupem Ladi Blažka a Pavla Gofroně se začalo koncepčně pracovat s juniory, což brzy přineslo své ovoce. Laďa Blažek se pak logicky přesunul k mužům, Pavel postupně přebíral úkoly šéftrenér klubu a elitní celky klubu začaly šlapat jako hodinky. Velkou pochvalu si rozhodně zaslouží také ženská složka klubu, která se neustále rozrůstá pod trenéry Martinem Vrlou a Ondrou Daníčkem.

Dobře jsme věděli, že kluci, kteří ještě jako junioři táhnou mužské áčko, klub přerostou a budou mířit výš. Někteří z nás se s tím těžko smiřovali. Jiní si zase mohli říct, že výchova hráčů u nás dává smysl a že to vlastně neděláme špatně. Druhé místo dorostenců na prestižním letním turnaji Prague Games je toho důkazem. Stejně dobře si vedli dorostenci v Olomouci, kde celý turnaj dokonce vyhráli. Věřím, že kluci, které jsme vychovali a kteří teď vylétají z našeho florbalového hnízda, nám to vše v budoucnu vrátí.

V závěru roku došlo ke změně ve vedení klubu, kdy Miru Kořénka a Martina Krkošku nahradila mladá krev v podobě Honzy Vondřejce a Lukáše Ondrouška. Pravidelně se také setkáváme s našimi rodiči - srdcaři. Ti nám svým nadšením, nápady a hlavně pomocí s chodem klubu ukazují, že věci, které děláme, mají smysl. Jde o inspirující setkání s lidmi, kteří mají zkušenosti z jiných oborů a jejich know-how okysličuje interní dění v klubu.

Do roku 2024 vstoupíme s vědomím, že nás čeká oslava desetiletého jubilea. A snažíme se pracovat na tom, aby to byly oslavy pořádné. Ano, stárneme, máme rodiny, více kil, ale také více zkušeností. Ale naše filozofie je pořád stejná - u nejmenších Lvíčat chceme vzbudit lásku ke sportu a také z nich vychovat slušné lidi.

Za uplynulý rok 2023 bychom chtěli za celé vedení klubu ze srdce poděkovat všem rodičům, partnerům, trenérům, trenérkám, hráčům, pořadatelům a fanouškům a popřát jim mnoho zdraví, úspěchů a pozitivní náhled na svět. Důvěru, kterou do nás vkládáte, se pokusíme nezklamat i v roce 2024. 

Díky, že jste s námi.

A níže už bližší ohlédnutí za událostmi, které se během roku v našem klubu odehrály:

OSLAVILI JSME 9. NAROZENINY

Dne 13. června 2023 jsme oslavili další narozeniny. Jak ten čas letí. Je to již devět let, co světlo florbalového světa poprvé spatřilo klub Zlín Lions. V roce 2024 nás tak čekají kulatiny, kdy společně oslavíme krásných 10 let od založení. Dělá nám obrovskou radost, že se za tu dobu již několik stovek kluků a holek stalo součástí naší Lví smečky. Téměř dekádu krásných let máme za sebou a nespočet dalších, na které se nesmírně těšíme, před sebou. 

POSTUP MUŽŮ DO NÁRODNÍ LIGY 

Muži zažili v letošním roce nejúspěšnější sezonu od založení klubu. Po šesti letech strávených v Divizi se jim podařilo postoupit do Národní ligy. Na úspěšnou základní část Divize, ve které muži oslavili zisk divizního titulu, navázalo neméně úspěšné play-up o postup do vyšší soutěže. V něm si Lvi poradili před skvělou diváckou kulisou postupně s Mohelnicí a Kutnou Horou shodně 3:0 na zápasy. V letošní sezoně tak vůbec poprvé hrají v Národní lize. A nevedou si vůbec špatně. Po aktuálně odehraných 15 zápasech patří mužům 5. místo a mají tak dobře nakročeno za postupem do následného play-off. Velké poděkování patří Vám, fanouškům, za úžasnou podporu na domácích utkáních a těšíme se opět na viděnou v sobotu 7. ledna na dalším domácím zápase proti Havířovu. 

MATĚJ KOŇAŘÍK UKONČIL FLORBALOVOU KARIÉRU

V březnu ještě proháněl soupeře na florbalových palubovkách a pomáhal mužům vybojovat historický postup do Národní ligy. Pak se ale rozhodl, že již další sezonu nepřidá. Matěj se rozhodl ukončit svou bohatou florbalovou kariéru, během které si vyzkoušel zahraniční angažmá ve Švýcarsku, oblékl dres české reprezentace a získal titul mistra nejvyšší české soutěže. S kariérou se symbolicky rozloučil v sobotu 20. května na SPŠ ve Zlíně v exhibičním zápase svého "all-stars" výběru proti mužskému A-týmu Lvů. Dlouho vyrovnané utkání nakonec na svou stranu strhl “all-stars“ tým a Matěj se tak rozloučil se svou hráčskou kariérou vítězně. 

LVI ZA HRANICEMI

První hráč našeho klubu, který si vyzkoušel zahraniční angažmá byl v loňském roce mladý útočník Kuba Vít. V letošním roce se na florbalové dobrodružství do malebného Švýcarska vydal talentovaný útočník David Vodica. Jeho novým působištěm se stejně jako v případě Kuby stal známý švýcarský klub UHC Alligator Malans. Nejen on ale okusil florbal za hranicemi. Na několik měsíců si vyzkoušel švýcarský styl florbalu věkem ještě juniorský obránce Matěj Klímek. Ten navíc svou florbalovou štaci spojil i se studiem na tamní škole. Máme tak radost, že se našim odchovancům daří a otevírají se jim zajímavé možnosti k růstu nejen z florbalového hlediska. Těšíme se zároveň na to, až se kluci opět vrátí zpět do Zlína a zúročí své nasbírané zkušenosti v dresu se Lvem na hrudi.

LETNÍ LIONS KEMPY

Již od založení klubu připravujeme nejen pro naše členy našlapané florbalové kempy. A nejinak tomu bylo i letos. O prázdninách se opět konaly dva naše letní Lions kempy, kterých se dohromady zúčastnila téměř stovka účastníků. Příměstský kemp ve Zlíně i pobytový kemp v Bystřici pod Hostýnem zapsali své další kapitoly. Devátý ročník příměstského kempu měl již počtvrté základnu ve Sportcentru Maty, kde nám ani Lvíčatům nechybělo vůbec nic. Užili jsme si parádní týden plný nejen florbalu, ale i spousty jiných nejen sportovních aktivit. Pobytový kemp v naší druhé oblíbené destinaci zapsal svůj 8. ročník. I letos byl plný tradičních aktivit ale i několika novinek, které se snažíme každý rok do programu zařadit. Věříme, že si kluci i holky kempy užili a už se moc těšíme až společně napíšeme další ročníky našich letních Lions kempů. 

TURNAJOVÉ ÚSPĚCHY

Během roku jsme se zúčastnili několika letních florbalových turnajů. Byly mezi nimi například Prague Games, Ostravské hry, Brno Open game či Moravian Cup. A odvezli jsme si z nich i několik předních umístění a medailí. Za zmínku stojí zlaté medaile mladších žáků na turnaji Ostrava Cup a první místo dorostenců na Moravian Cupu. Na Prague Games vybojovali dorostenci stříbrné medaile, stejné umístění pak obsadili mladší žáci na turnaji v Hodoníně. Na těchto i jiných turnajích bojovali i další týmy Lvů a Lvic. I když nakonec neobsadily přední příčky, předvedli na turnajích výborné výkony, skvěle reprezentovali klub a nasbírali spoustu cenných zkušeností a florbalových zážitků. 

LVI NA KEMPECH TALENTOVANÉ MLÁDEŽE

Lvíčatům se dařilo nejen týmově, ale i individuálně. Několik našich mladých florbalistů a florbalistek se během roku zúčastnilo kempů talentované mládeže pořádané Českým florbalem, které jsou určeny pro vybrané hráče a hráčky jednotlivých ročníků. Kluci a holky zde zdokonalují svou hru, dostávají cenné rady, sbírají zkušenosti a informace k dalším oblastem, které se sportovním výkonem souvisejí.


NOVÝ VÝKONNÝ VÝBOR 

V letošním roce jsme také volili nový výkonný výbor našeho klubu. Polovina dosavadního vedení pokračuje, druhá polovina doznala lehkých změn. Zakladatelé Honza Krkoška a Matěj Koňařík zůstali i nadále členy VV. Dosavadní členy Miru Kořénka a Martina Krkošku pak nahradili mladí hráči a trenéři Honza Vondřejc a Lukáš Ondroušek. 


ROZVOJ FLORBALU VE ZLÍNSKÉM REGIONU

Již v loňském roce jsme v rámci rozvoje florbalu ve Zlínském kraji otevřeli ve Velkém Ořechově na tamní základní škole florbalový kroužek pro první i druhý stupeň. Víc jak 30 kluků i holek různých ročníků tak mohou dvakrát týdně hrát a trénovat florbal pod vedením našich trenérů. V únoru náš kroužek dokonce navštívili i žáci ze Švédska, kteří byli tou dobou na týdenním výměnném pobytu v Česku. Snažíme se tak rozvíjet florbal ve zlínském regionu a přibližovat tento krásný sport dětem v místech, kde žádný takový klub nepůsobí. 


A DALŠÍ…

Tímto naše ohlédnutí za uplynulým rokem končí. Událostí, které se přes rok odehráli je však nespočet a nelze je zde všechny vyjmenovat. Rok 2023 je úspěšně za námi a už se těšíme, co nám přichystá ten nadcházející. A do něj Vám všem přejeme jen to nejlepší. :)