FLOORBALL CLUB ZLÍN LIONS Logo Zlín Lions

Jak jsme chystali nový web...

Jak jsme chystali nový web...
Kdo nemá web, jakoby nebyl. Jaká je historie toho klubového Zlín Lions?

Když jsme před čtyřmi lety zakládali Zlín Lions, webové stránky byly jedním z prvních bodů na programu. Potřebovali jsme kanál, kterým o vzniku klubu dáme vědět malým zájemcům o florbal a široké zlínské veřejnosti. Cesta byla jasná, kamarád, který se zabývá tvorbou webů, nám vytvořil první verzi. Super, můžeme odkazovat na web a zájemci se všechny důležité informace dozví rychle. Co si budeme nalhávat, první verze byla jednoduchá, pro předávání základních informací ale dostačující.

 

Za necelý půlrok jsme už potřebovali něco jiného. Chtěli jsme mít stránky, na které budeme mít možnost vkládat tabulky soutěží, výsledky jednotlivých kategorií, aby se každý hráč našel na soupisce a spoustu dalšího. Volba padla na CMS systém Wordpress, který umožňuje mnoho rozšíření dle našich představ. Vybrali jsme šablonu, promysleli funkce, nachystali grafiku a texty. Příprava webu zabrala necelý měsíc. Web využívali všichni trenéři a jeho přehlednost nám vyhovovala. Pak přišlo ale těžké ko.

Na podzim roku 2018 se náš klubový web zalíbil hackerům, kteří jej napadli. Od té doby jsme bojovali s opravami a spoustou problémů. Nebylo cesty zpět, potřebovali jsme radikální krok. Buď celý web smazat a začít od nuly nebo jej nechat s obtížemi běžet a postupně připravovat novou verzi.

Možností bylo několik, my jsme se nakonec inspirovali dalšími sportovními kluby nejen florbalovými, ale také hokejovými a fotbalovými. Volba padla na systém společnosti eSports, náhoda tomu chtěla, že přípravu webů měl v té době na starost brácha Jardy Vaňka. S Danem jsme se domluvili na první konzultaci a hned jsme věděli, že touto cestou půjdeme. Vyjednávání odstartovalo na začátku září 2017. Prohlíželi jsme si jejich práci a vymýšleli, jak by měl web Zlín Lions vypadat. Zadání nakonec nebylo dlouhé, zabralo necelou A4 a často jsme se odkazovali na jiné weby, tam se nám líbilo to, jinde zase něco jiného. Následovalo dodání grafických podkladů, podpis čtyřstránkové smlouvy a příprava začala. Mezitím Dana vyměnil David. Komunikovali jsme dost intenzivně, za celou dobu jsme si vyměnili přesně 188 e-mailů a spoustu věcí jsme probírali i osobně. Časem jsme si začali říkat, kdy vlastně ten web spustíme, až jsme se dostali do fáze, kdy nám 4. narozeniny klubu přišly jako nejlepší nápad. V polovině května jsme dostali první verzi webu, kterou jsme samozřejmě museli naplnit fotkami a texty, což, jak jsme tušili, bylo dost časově náročná práce. Do tohoto procesu se zapojilo hned několik lidí, především trenéři byli dost aktivní, stejně tak jako náš grafik, který si prodloužil mnoho dní nočními směnami.

Na začátku června už jsme viděli světlo na konci tunelu. Ladili jsme detaily, pitvali se v drobnostech a chystali se na spuštění. Zbývalo nastavení s poskytovatelem domény a v odpoledních hodinách 13. června jsme si mohli oddechnout, web jede a slíbený termín jsme stihli. Nic není ovšem tak růžové, jak se zdá a chybky stále dolaďujeme, takže kritiku nám předávejte! Klubový web není jen pro nás, je především pro vás, Lví smečku a my si přejeme, abyste se na něm dobře orientovali, našli vše potřebné, a aby vás bavil.

Na závěr bychom rádi poděkovali Davidovi Šimonovi za vzorovou komunikaci a rychlé reagování na naše často nelehké výmysly. Tak ať vám všem nový web Zlín Lions dobře slouží! 😊